Banana Turon Med Karamell

Også kalt for banana lumpia. Lumpia er det filippinske navnet på vårruller, og den aller første oppskriften jeg delte her på bloggen. Turon er fylt med søte og mini asiatiske bananer som har en herlig aroma, smak og lett chewy konsistens. Sammen med søte jackfrukt som jeg anbefaler på det sterkeste, får du en herlig duo som utfyller hverandre. Etter at du har frityrstekt disse herlighetene, rulles de i et karamelllag som gir en nydelig crunch til desserten. Disse er gode som de er, eller ekstra godt med vaniljeis i sommervarmen.

PS! Bruk passelig modne saba bananer som kan kjøpes på asiatiske matbutikker. Har du bananer som er søte nok, er de også utrolig gode uten karamell om du ikke ønsker å lage et step ekstra 🙂

Ingredienser for 16 turon

  • 4 saba bananer delt i fire på langs

  • 75 g sukker

  • 3 biter jackfrukt (kan sløyfes)

  • 1 sammenpisket egg/ vann til pensling

  • KARAMELL
  • 2 ss olje fra frityroljen

  • 50 g sukker

  • 1 ss ristede sesamfrø til topping

  • ANNET
  • Vårruller ark (gul pakke 50 sheets)

  • Vanilje is om ønskelig

FREMGANGSMÅTE:
PS! For step-by-step video, sjekk @alt_asiatisk høydepunkter på Instagram!

  1. Del hver jackfrukt i tynne biter slik at du får ca. 32 biter til sammen. Del saba bananene i fire på langs, slik at du får 16 biter.
  2. Varm opp olje til steking på middels høy varme, bør være like høyt som turonene.
  3. Ha 75 g sukker i en skål, og rull en og en banan bit oppi av gangen slik at de blir dekket av sukkeret. Legges på et fat.
  4. Legg et helt vårrull-ark på et fat og legg på 1 bit banan og 2 skiver jackfrukt på den siden av arket som er nærmest deg. Pensle litt egg på «trekanten» på tuppen av arket. Brett inn begge sidene og rull resten fremover.
  5. Frityrstekes til gyllenbrune og sprø i ca. 8-10 min, taes ut over på en rist til avrenning.
  6. Spar to ss av oljen medium høy varme. Tilsett sukkeret og la den kokes til karamell ca. 4-6 min (pass godt på så det ikke brenner), mens du rører i blant. Merk at oljen og sukkeret separerer seg, og da får du et brunt og fint lag med karamell.
  7. Slå av varmen og ha turon oppi og vend slik at du får et jevnt lag med karamell rundt alle, dryss på med ristede sesamfrø. Her gjelder det å være rask.
  8. Med en gang alt er dekket, legger du en og en over på bakepapir, slik at de ikke klsitrer seg. Hvis de gjør, bare dra forsiktig fra hverandre, eller vente til de er litt avkjølt så kan du enkelt knekke av. Når de avkjøler seg noe vil du få et sprø og nydelig karamelllag. Selveres gjerne med is 🙂

Boka mi kan forresten fortsatt bestilles på maks rabatt her, og tilgjengelig hos alle bokhandlerne 🙂

TIPS:

  • Du kan også bruke de store vårruller arkene og dele i to på tvers for å få mindre trekanter. Disse fåes kjøpt fra både asiatiske matbutikker og diverse dagligvare i frysedisken.
  • Jeg bruker kun 3 biter av jackfrukt boksen, som pleier å ha mellom 6-8 biter hver boks. De resterende kan spises som de er, lage che eller fruit coctail, gele av.
  • Finner du ikke saba bananer kan du fint prøve med vanilje, men merk at konsistensen og smaken av saba banane virkelig utgjør retten.

Ha en fin dag,
Klem TuTu

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*