Tuan har et skikkelig stort hjerte for tofu, og hver gang vi er ute og reiser, sørger han alltid for å bestille mapo tofu om den er på menyen 🙂 Nå har jeg endelig klart å lære meg favoritten som fikk full pott i huset. Her får du du silkemyk tofu med aromatiske sichuan-smaker sammen med en spicy og smakfull kjøttsaus som går helt harmonisk sammen med kokt ris.
Ingredienser for 4 porsjoner
200 g kjøttdeig av svin
3 fed hakket hvitløk
3 ss olje til steking
2 ss chili bean sauce/ toban jiang (les tips)
1 ts revet ingefær
- KRAFT
2 dl lunkent vann
1 ss kylling buljong
1 ss soyasaus
1 ss sukker
0,5 – 1 ss Sichuan pepperkorn
1 ts – 1 ss chiliolje
1 ts sesamolje
- TOFU
600 g tofu (les tips)
2 l vann
1 ss salt til tofu
- TIL Å TYKNE
2 ss vann
1 ss maisenna/potetmel
- TILBEHØR
Ris
Hakket vårløk
FREMGANGSMÅTE:
PS! For step-by-step video, sjekk @alt_asiatisk høydepunkter på Instagram!
- Start med å riste Sichuan pepperet i en panne på medium høy varme i 1-2 minutter, til de får en god aroma. Pass godt på slik at de ikke blir brente. Deretter kan du enten kverne, banke eller bruke en mortar og pistil for å male kornene til helt fint pulver.
- Varm opp ca. 2 liter vann i en kjele på høy varme med salt. Del tofuen i spisestore biter på ca. 3×2 cm. Når vannet er blitt ordentlig varm, uten å koke, kan du legge oppi tofuen forsiktig sammen med saltet. La de trekke i ca. 3-4 minutter, før du skrur av varmen og lar de ligge i vannet. Denne metoden gjør at tofuen blir fastere og holder formen bedre.
PS! Bruker du firm/fast tofu, hopper du over dette trinnet og tilsetter tofu rett i trinn 5. - Varm olje i en panne på medium høy varme og tilsett kjøttdeig. Når den er gjennomstekt, tilsetter du chili bean saus, hvitløk og ingefær. Stekes i ca. 2 min til på fortsatt medium høy varme.
- Bland sammen 2 dl lunkent vann og kylling buljong. Tilsett resten av smakstilsetningene og hell det oppi pannen. La det koke i ca. 4-5 min til.
- Skru varmen ned til medium. Ta tofuen ut fra vannet og legg de oppi sammen med sausen. Bland sammen vann og maisenna og bland det inn forsiktig i pannen. Skyv tofuen rolig frem og tilbake slik at du ikke moser tofuen, og la det tykne i noen minutter.
- Ha helt til slutt oppi sichuan pepper (smak til med hvor mye du ønsker) og sesamolje. Skyv forsiktig frem og tilbake en siste gang, dryss med hakket vårløk så er denne klar til å serveres med ris.



TIPS:
- Toban jiang/ Doubanjiang er essensiell for denne oppskriften og kan kjøpes fra asiatiske matbutikker. Jeg bruker fra merket Lee Kum Kee.
- Til mapa tofu er det foretrekkelig med en silkemyk og god tofu. Vi foretrekker “pressed” fra Unicurd, da den er silkemyk, men samtidig holder formen bedre enn “silk”. Er du glad i mer tyggemotstand, kan du bruke fastere tofu, og da trenger du ikke å koke opp først.
- Jeg bruker chili olje for en ekstra kick, og chili pulver eller flakes går også like fint. Ønsker du ikke noe sterkere, kan du sløyfe.
- Jeg brukte kun halvparten av sichuan pulveret i siste trinn. Her er det viktig å smake til hvor mye pepper du ønsker. Det du har til overs kan legges i lufttett krukke til senere bruk.
Ha en riktig fin dag,
Klem TuTu
Prøvde denne idag, kjempegodt! Passe sterk med 1 ss av sichuan pepperet
Så hyggelig, tusen takk for fin tilbakemelding 🙂