Kimbap

Da vi byttet plattform for bloggen for over et år siden, gikk denne oppskriften dessverre tapt, og jeg fikk heller heller skrevet den på nytt da jeg aldri oppdaget at den ikke lå i arkivet før mange måneder senere. Heldigvis elsker vi kimbap her hjemme, og er egentlig bare glad for at vi kan lage den oftere 🙂

Kimbap som har en lignende utseende som sushi, er koreanske risruller fylt med kjøtt(andre proteiner) og grønnsaker som er blitt marinert eller smakstilsatt. Hver munnfull er derfor fullstappet av herlige teksturer og smaker som gjør man kan kan sitte og spise i en evighet. Disse blir derfor ofte med i matboksen som piknik mat eller til lunsj i den Sør-Koreanske kulturen.

Ingredienser for 4 ruller

  • RIS
  • .Ca. 650 g kokt ris (300 g ukokt)

  • 2 ts sesamolje

  • 1/4 salt

  • BIFF MARINADE
  • 200 g entrecôte i strmler

  • 1 fed finhakket hvitløk

  • 1 ss soyasaus

  • 1 ts sukker

  • 1 ts sesamolje

  • 1/4 ts pepper

  • 1 ss olje til steking

  • GRØNNSAKER OG ANDRE TILBEHØR
  • 200 g spinat + 1 ts sesamolje, 1/4 ts salt

  • 1 stor gulrot(200 g) i strimler + 1 ss olje, 1/4 ts salt

  • 4 danmuji/takuan (gul syltet reddik) i strimler (les tips)

  • 4 nori ark

  • Ekstra sesamolje til å pensle over rullene

  • Ristede sesamfrø

  • DIPP (OM ØNSKELIG)
  • 1 ss soyasaus

  • 1/2 ss eddik (5%)

  • 1 ts sukker

  • 1/2 – 1 ts dijon sennep

  • Noen dråper sesamolje

FREMGANGSMÅTE:

  1. Start med å marinere biffen i minst 15 minutter. I mellomtiden kan foreberede alle ingrediensene. Vend risen sammen risen med sesamolje og salt.
  2. Kok opp spinat, sile ut og skylde i kaldt vann. Klem godt ut vannet fra spinaten og blandes med sesamolje og salt i en bolle.
  3. Stek strimlet gulrøtter i en panne med olje og salt på medium høy varme i ca. 2-3 minutter slik at de fortsatt er sprø.
  4. Helt til slutt steker du opp den marinerte biffen i noen minutter slik at den blir gjennomstekt. Ha alle ingrediensene i forskjellige skåler, klare til å rulle.

RULLE KIMBAP:

  1. Fordel 1/4 av risen jevnt over et nori ark. La ca. 3 cm på toppen være uten ris. Ta noen riskorn og klem det flatt på toppen, slik at det fungerer som lim.
  2. Legg på biff, gulrøtter, takuan og spinat. Husk at vi skal lage fire ruller, så her fordeler du ingrediensene jevnt.
  3. Legg tomlene dine under matten. Ta tak i matten og arket, brett over fyllet slik at den øverste enden pakker inn fyllet (akkurat som når du ruller et ark). Fortsett prosessen og dra hele arket ved hjelp av matten over til enden, slik at alt henger sammen. Klem litt frem og tilbake slik at hele rullen blir fin og jevn. Pass på at du ikke presser altfor hardt. 
  4. Smør eller pensle litt sesamolje over alle rullene før en herlig aroma. Deles i 10-12 like store biter, dryss på med litt ristede sesamfrø og server 🙂

Siden alle ingrediensene er krydret, er disse rullene helt perfekte som de er. Dersom du ønsker en litt syrlig og litt søt dipp som forfrisker smakene enda mer, anbefales virkelig å lage dippen 🙂 Kimchi er også en siderett som passer nydelig til kimbap.

Ta en titt på flere koreanske retter her 🙂

TIPS:

  • Danmuji/takuan er koreansk gul sylted reddik. Denne finnes på diverse asiatiske matbutikker som fører japanske/koreanske varer. De kommer i vakuumpakker enten ferdig strimlet eller i en hel stor reddik slik at du kan strimle selv. I tillegg til kimbap, passer disse også som siderett til risretter, nudelretter og f.eks. sushi.
  • Kimbap kan også lages med andre proteiner som egg, crabsticks tofu, og også andre grønnsaker.

Ha en riktig fin mandag,
Klem TuTu

Kommenter

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*