Sesamboller

Bánh cam, som disse heter på vietnamesisk er uten tvil blant mine store favoritt søtsaker. Hver gang mamma tok meg med på handletur blant de spennende asiatiske matbutikkene, kom vi alltid ut med disse i hånden. De har en unik sprø og litt sticky skorpe, og nydelig kremete og søt fyll på innsiden. I dag deler jeg en ny versjon av denne som jeg lagde for over et år siden.

Ingredienser for 32 sesamboller

 • DEIG
 • 150 g varme kokte poteter

 • 200 g sukker

 • 3 ss nøytral olje

 • 125 ml kokende vann

 • 150 ml romtemperert vann

 • 400 g glutinous rice flour

 • 50 g rismel

 • 25 g maisenna

 • FYLL
 • 200 g mungbønner uten skall

 • 100 g sukker

 • 1 ss maisenna

 • 1 ss nøytral olje

 • 1 ts vaniljesukker (kan sløyfes)

 • 1/4 ts salt

 • TILLEGG
 • Sesamfrø (gjerne både sort og hvit eller bare hvite)

 • Frityrolje

FREMGANGSMÅTE: Dersom du ønsker step-by-step bilder, kan du sjekke min tidligere oppskrift her!

 1. Start med å bløtlegge mungbønner i vann i minst 2 timer, eller kvelden før. Kok dem deretter i 2–3 minutter på høy varme i vann som dekker godt over bønnene. Fjern det hvite skummet som legger seg på toppen og sil av noe av vannet, slik at vannet akkurat dekker bønnene. Sett på lokk og kok videre på lav varme i ca. 15 minutter, til vannet nesten er borte og bønnene er møre.
 2. Bruk en slikkepott og mos bønnene mens de fortsatt står på stekeplaten. Tilsett sukker, vaniljesukker, maisenna og salt, og bland godt. Når blandingen har en konsistens som ligner på potetmos, kan du slå av varmen og vende inn oljen. Bland godt og avkjøl fyllet mens du lager bolledeigen. Fyllet kan fint også lages dagen i forveien.
 3. Ha varme kokte poteter uten skall i en stor bolle, og tilsett sukker. Mos potetene så godt du kan med gaffel eller potetmoser til du får en jevn og tykk blanding.  Tilsett kokende vann og olje, og rør godt før du tilsetter det lunkne vannet.
 4. Bland glutinous rice flour, rismel og maisenna i en annen bolle. Herfra kan du både elte for hånd eller bruke kjøkkenmaskin – gjør det du foretrekker. Sett hastigheten på lav og tilsett potetblandingen i tre omganger. Når alt er oppi, elter du i ca. 2-3 minutt til. Da vil du få en fuktig, fin deig som ikke skal være klissete/klebrig. Spe med litt mer vann om nødvendig. Pakk deigen litt flatt i plastfolie og la den hvile i minst 30 minutter.
 5. I mellomtiden kan du lage 32 like store boller av fyllet. Disse settes i kjøleskapet, slik at de blir faste før du skal kle dem inn med deig. Jo kaldere og fastere, desto enklere er det å pakke de inn.
 6. Når deigen er klar, deler du den opp i 32 like store boller og dekker dem med et kjøkkenhåndkle. Klem deretter en og en bolle flat og legg fyllet i midten. Klem og tett deigen godt igjen rundt fyllet. Trill så bollene mellom håndflatene til de blir runde og glatte, uten sprekker. Til slutt ruller du bollene i godt i sesamfrø.
 7. Varm opp olje til frityrsteking på medium varme. Oljen skal dekke bollene. Ha oppi 7–8 boller av gangen, avhengig av hvor stor kjelen din er. De bør ha god plass til å vokse under stekingen. Med en gang du legger de ned i varmen, må de roteres på fortløpende, slik at bunnen ikke blir flat. Her er det viktig å røre kontinuerlig, slik at bollene blir jevnt stekte og ikke sprekker underveis. Det vil ta 10–13 minutter, og du kan justere på varmen etter 2. Eller 3. Runden med steking dersom oljen blir for varm.
 8. Dersom du lager med flere, kan du allerede begynne å steke når dere har 8-10 stk. Husk også å rotere på de ferdig formede bollene underveis mens de er på fatet, slik at den ene siden slipper å bli helt flat.
 9. Avkjøl bollene på rist. La dem gjerne hvile i noen minutter før du spiser dem, men disse er like gode varme som kalde. Bør spises samme dag.

TIPS:

 • Fyllet kan trilles i boller og fryses oppmot to måneder og tines i kjøleskapet før bruk.
 • Deigen kan oppbevares i kjøpet opptil tre dager, og legges ut til romtemperatur før bruk.

Ha en riktig fin dag,
Klem TuTu

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*