Vi har blitt så glade i matcha her hjemme, så for noen dager siden prøvde vi oss på matcha rullekake. En luftig og lett japansk klassiker som er superenkel å lage. Fylt med herlig krem og friske jordbær 🙂 Du kan også lage mine tidligere versjoner uten matcha her.
Ingredients
- FOR BUNN
4 eggeplommer
25 g sukker
4 ss melk
3 ss matolje
3 ss maisenna
1,5-2 ss matcha pulver (les tips)
30 g mel
1 ts vaniljesukker
- MARENGS TIL BUNNEN
4 eggehviter
½ ts cream of tartar (les tips)
75 g sukker
- FYLL
2 dl kremfløte
1 ss sukker
1 ts vaniljesukker
200 g jordbær i terninger
FREMGANGSMÅTE:
Forvarm ovnen på under og over varme på 175 grader. Ønsker du step-by-step bilder på hele prosessen, kan du se her 🙂
- Visp sammen eggeplommer og sukker til sukkeret er oppløst. Tilsett deretter melk og matolje, og visp til du ser luftbobler på toppen.
- Bland maisenna, matcha pulver, vaniljesukker og mel i en bolle. Sikt dette inn i røren. Visp til du får en jevn og glatt røre. Sett til side mens du pisker eggehviter.
- Ha eggehviter i en bolle, og pisk til det begynner å skumme seg. Tilsett cream of tartar (les tips) og pisk i ca. 30 sekunder på lav hastighet. Deretter har du oppi 1 ss sukker av gangen, og pisker på medium høy hastighet(jeg bruker håndmikser) til marengsen blir akkurat så stiv at den ikke renner ut når du snur bollen opp ned.
- Vend forsiktig inn 1/3 av marengsen i røren av gangen. Til du får en glatt og jevn røre. Smøres jevnt ut til en panne dekket med bakepapir, i størrelse ca. 23×33 cm. Stekes midt i ovnen i ca. 27-30 min.
- I mellomtiden kan du piske krem med vaniljesukker og sukker, og kutte jordbær i små terninger. Når du tar ut kaken fra ovnen, legg et rent håndkle og rist over, og snu kaken opp ned. Fjern bakepapiret og la bunnen kjøle seg helt ned.
- Fjern ristet under kaken slik at det bare er håndkle under. La den lengste delen av kaken peke forover.
- Spre pisket krem jevnt utover hele kaken, men la ca. 2-3 cm av kanten lengst unna deg være uten krem. Fordel jordbær jevnt utover.
- Rull kaken nedover den lengste siden. Prøv å rulle den stram og jevnt som mulig, men pass på at du ikke klemmer ut kremen på sidene.
- Rull kaken inn med plastfolie og settes kald i kjøleskapet i minst 30-45 min, slik at den rekker å bli kald, fast og enklere å dele opp.
Ta også en titt på andre helgekos her 🙂
TIPS:
- Cream of tartar brukes for å stabilisere eggehvite og kan kjøpes fra f.eks. apoteket. Dersom du ikke har dette, kan du erstatte med 1-2 ts sitron saft.
- Jeg bruker Red Cap Baker Matcha Powder, som er kjøpt fra Asia. Du kan bruke hvilke som helst merke, men smak til ettersom ulike merker og kvalitet har ulik styrke og farge. Dette gjør at smaken, altså hvor bitter og søt den er, kan variere etter hvilke merke du bruker. En god matcha skal ha en “bright” og “vibrant” grønnfarge, og ikke brun-grønn eller oliven grønn. Smaken skal være søt, silkemyk med et veldig lite hint av “bitterness”.
- Det finnes ulike nettsider og helsekost butikker i Norge som selger Matcha pulver. Utvalgte asiatiske matbutikker selger også matcha pulver.
- Du kan godt lage kaken kvelden før, også dele den opp rett før servering.
- Kaken kan oppbevares opptil 2-3 dager i kjøleskapet, men jeg tror du kommer til å spise den opp før det 🙂
Ha en riktig fin helg,
Klem TuTu