Mango Med Taro Sticky Rice

Nå er det godt over et år siden min forrige mango sticky rice oppskrift – en autentisk thai dessert som vi elsker her hjemme. I et forsøk på å lage en rett med komplementære farger, kom ideen med taro sticky rice og mango til. Ikke er denne retten helt nydelig å se på, men smakene smelter og setter seg virkelig inntrykk i munnen. Denne smaker fortsatt som den klassiske versjonen, men med et herlig hint av søt taro.

Jeg har gjort noen justeringer fra min original oppskrift, etter at jeg fikk inspirasjon om en saltere kokossaus som skaper en perfekt balanse med den søte mangoen og sticky risen. Du kan derfor fint bruke denne sausen til min original oppskrift om du ønsker en søtere saus. Les gjerne også alle mine tips nederst i oppskriften 🙂

Ingredienser for 4-5 porsjoner

 • 300 g sticky rice

 • 2 ss taro pulver

 • Vann

 • KOKOSSAUS
 • 200 ml kokosmelk

 • 2 ss sukker

 • 1 ts maisenna/potetmel

 • 1/2 ts salt (les tips)

 • TARO KOKOSMELK
 • 200 ml kokosmelk

 • 1,5 ss sukker

 • 1,5 ss taro

 • 1/4 ts salt

 • MANGO OG ANNET
 • 2-3 pakistanske mango

 • Mungbean / sesamfrø

FREMGANGSMÅTE:

 1. Start med å rense risen og la den bløtes i vann (vannet skal dekke minst 1 cm over risen) i ca. 40 min. Sil ut alt vannet og legg risen inni riskokeren. Vend forsiktig inn 2 ss med taro pulver, slik at du ikke knekker opp riskornet og la den trekke inn i ca. 10 min.
 2. Tilsett deretter 2 dl vann slik at vannet akkurat dekker overflaten til risen. Gjør det samme om du tilsetter konditorfarge eller andre smakstilsetninger. Eller hopp over dette om du ønsker å lage uten. La sticky risen koke i riskokeren til ferdig kokt.
 3. I mellomtiden lager du kokossausen som vi skal ha som “topping”, ved å blande sammen alle ingrediensene i en kjele til maisenna er løst opp. Skru den opp på medium høy varme til den begynner å koke, og kokes i ca. 1 min. Slå av varmen og la sausen avkjøles. Merk som nevnt over at denne oppskriften har en saltere kokossaus, som jeg syns skaper en fin balanse mellom den søte mangoen og risen. Ønsker du en søtere saus, kan du justere ned til 1/4 ts salt eller følge min tidligere oppskrift.
 4. Deretter kan du lage taro kokosmelk ved å koke sammen kokosmelk, taro pulver, sukker og salt på medium høy varme. Rør hele tiden, og når kokosmelken når kokepunktet, lar du den koke i ca. 2 minutter til. 
 5. Vend den fortsatt varme taro kokosmelken inn i tre omganger sammen med den ferdig kokte sticky risen. Bruk helst en risskje eller slikkpott for å gjøre det skånsomt slik at du ikke moser riskornert. Når alt er ferdig kombinert lar du bare sausen trekke inn i minst 5 min før servering om du ønsker å servere den varm. Ønsker du lunt kan du bare la den ligge til du ønsker å servere.

Da er det bare å servere taro sticky rice sammen med mango og kokossausen. Du kan gjerne trille risen i små boller, eller bare scoope på en tallerken 🙂 Smak gjerne til med litt kokossaus av gangen til du finner den gode balansen av det søte og salte.

Ta gjerne en titt på flere thai oppskrifter her 🙂

TIPS:

 • Sticky Rice eller glutinous rice er ikke det samme som vanlig ris. Denne risen gir den gode og klebrige konsistensen og kan kjøpes fra asiatiske matbutikker. Jeg bruker merket Spoon & Spoon, men du kan fint bruke alle andre merker.
 • Det er viktig å ikke bløte risen noe mer enn 40 time dersom du bruker en riskoker. Grunnen til dette er at risen kommer til å bli veldig bløt å vannete dersom den f.eks. bløtes over natten. Dersom du skal dampe eller bruke andre fremgangsmåter, kan bløte-tiden og vannmengde variere.
 • Smak til hvor mye taro pulver du ønsker i taro kokosmelken. Taro pulver kan kjøpes fra utvalgte asiatiske matbutikker.
 • Anbefales å bruke pakistanske eller meksikanske mangoer, med gult skall. Disse fåes kjøpt fra asiatiske matbutikker. Skal du lage disse om vinteren, og ikke får tak i asiatiske mango, kan myke, modne mango fra vanlig dagligvare også brukes. Merk at de ikke er lik i konsistens og sødme, men er en god erstatning.

Håper dere vil teste denne nydelige desserten,
Klem TuTu

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*