God lørdag 🙂
I morgen er det jo morsdag, og jeg tenkte derfor å dele denne nydelige kanelboller oppskriften med dere 🙂 Mine koreanske boller har vært en av de mest leste oppskriftene i år, og jeg får alltid utrolig fine tilbakemeldinger hver gang noen av dere tester dem. Jeg har derfor brukt den samme oppskriften, men gjort de om til super saftige og fluffy kanelboller 🙂
Disse heter Cinnamon Rollpang / 시나몬롤빵 på koreansk, og direkte oversatt blir det “kanel rulle brød”. Helt perfekte kanelboller som er eltefrie for dere som ikke ønsker å bruke maskin! Bli med å lage dem til morsdagen i morgen, eller bare til perfekt helgekos 🙂
Ingredienser til 10 kanelboller
- DEIG
180 ml melk
75 g smør
100 g sukker
1 ts vanilje sukker
1/4 ts salt
1 egg
1 eggplomme
2 ½ ts tørr gjær
400 g mel
- KANELFYLL
100 g romtemperert/mykt smør
100 g brunt sukker
2 ss kanel
- PENSLING
1 eggehvite
Ristet sesamfrø
FREMGANGSMÅTE:
PS! på høydepunkter på Instagram har jeg lagt ut fremgangsmåte på video:
1. Start med å smelte smør og melk sammen i en kjele. Ikke ha noe høyere enn medium høy varme.
2. Når smøret akkurat er smeltet, skrur du av varmen og tilsetter du sukker, vaniljesukker, salt og 1 egg sammen med 1 eggeplomme. Bruk en visp og rør til sukkeret er oppløst.
3. Ha deretter i gjær (temperaturen skal være varmere enn romtemperatur, dette gjør at heve prosessen går raskere). Bruk vispen og rør par runder i røren. Vent deretter 1- 2 minutter.
4. Nå kan du tilsette mel oppi kjelen. Bruk en tresleiv eller lignende og blandingen sammen, til den former seg som en ball.
Deigen skal være litt klissete, og gi slipp på kjelen når du rører den rundt. Legg gjerne et lokk eller håndkle over, og la deigen heve i et varmt sted i 45 min – 1 time. Deigen skal heves til dobbel størrelse.
I mellomtiden kan du blanden sammen kanelfyllet ved å kombinere mykt smør, brunt sukker og kanel i en bolle.
1. Strø kjøkkenbenken med med mel og velt ut deigen. Kna et par ganger slik at alle luftbobler blir borte. Deretter kjevler du ut deigen til ca. 40×45 cm stor firkant. Fordel kanelfyllet jevnt utover deigen.
2. Rull deigen stramt sammen til en lang pølse. Deretter deles den opp i 10 like store boller. Plasser dem ved siden av hverandre i en form med litt avstand fra hverandre.
3. Dekk formen og la bollene heve i ca. 45 min til 1 time til ved et varmt sted. Husk å forvarme ovnen på 175 grader over og under varme når heve tiden nærme over.
4. Før disse skal i ovnen, skal de pensles med litt eggehvite rundt kantene, og gjerne ha sesamfrø som topping om du ønsker. Sett bollene inn midt i ovnen og stekes i ca. 13-15 min.
Da er det bare å nyte disse, enten rett ut fra ovnen eller lune 🙂 Merk at de er mindre søte i smaken når de kommer rett ut av ovnen. De saftige og fluffy lagene går helt perfekt sammen med et glass kaldt melk 🙂
For andre søtsaker, ta en titt her!
TIPS:
- Avhengig av hvor varmt det er hos deg, kan hevetiden variere noe.
- Jeg pleier å skru ovnen på 50 grader. Og i det jeg er ferdig med å lage deigen, skrur jeg av varmen, og plasserer hele kjelen med deig inni ovnen. Det samme gjør jeg etter at jeg har formet kanelbollene. Ca. 15 min før hevetiden er over, tar jeg ut formen og forvarmer ovnen på 175 grader.
- Dersom du ikke har en rektangel form, kan du også bruke en firkantet form som i min bolle oppskrift og lage ni like store boller.
- Jeg liker myke kanter og at bolle vokser sammen, men du kan fint bare bruke en langpanne også.
Håper dere får en fin lørdag videre og kom gjerne i morgen for en splitter ny ukesmeny,
Klem TuTu
Så mange gode oppskrifter du har!
Men må bare si at jeg aldri har sett noe lignende i Korea. Aldri sett de bruke melk i noe tradisjonell matlaging heller
Takk! Som jeg skriver heter disse 시나몬롤빵 på koreansk, eller “cinnamon-rollppang” som vil si kanel-rullebrød. Søker du opp på google, vil du se mange lignende oppskrifter 🙂 Bakverk deler mye til felles i mange land med like base-ingredienser, og melk er en vanlig ingrediens i bakst. Kkwabaegi/ korean twisted donuts er eksempel på et kjent bakverk som inneholder melk: https://www.altasiatisk.no/2019/10/koreansk-donuts/