Shaking beef eller Bo luc lac, er en fransk inspirert vietnamesisk biff rett, og navnet kommer fra at biffen kuttes opp i form av små terninger. Jeg får alltid vann i munnen når jeg tenker på denne retten, og det er absolutt en stor-favoritt her hjemme. Denne er så lett å like, der du har søtt og salt som balanserer hverandre perfekt. Den glinsende biffen, sammen med friske grønnsaker og en herlig tomat-stekt-ris, tror jeg vil slå like godt an hos småbarn som vi voksne 🙂
ingredienser for 3-4 porsjoner
- BIFF MARINADE
400 g entrecôte
2 fed finhakket hvitløk
2 ss oystersaus
1 ss sukker
2 ts soyasaus
1 ½ ts sesamolje
1 ts hvit eddik
1 ts fiskesaus
1 ts sort kvernet pepper
- STEKT RIS
175 g ukokt ris
1 hakket Løk
2 fed finhakket hvitløk
4 ss ketchup
2 ss oystersaus
½ ts sukker
- SALATBLANDING
Romano salat
Rødløk
½ – 1 agurk
2 tomater
FREMGANGSMÅTE FOR BIFF:
Start med å lage marinade til biffen. Bland alle ingrediensene i listen over i en bolle, og rør til sukkeret er oppløst. Del biffen opp i litt store terninger, ca. 3×3 cm. Legg deretter biffen oppi marinaden.
Bland deretter biffen inn i marinaden, og la den stå på kjøkkenbenken i minst 30-45 min, eller marineres over kvelden.
FREMGANGSMÅTE FOR STEKT RIS:
Fres hakket hvitløk og løk i en en stekepanne med litt olje på medium høy varme. Etter ca. 2-3 minutter når grønnsakene har fått litt farge, tilsetter du risen og steker i ca. 2 minutter. Deretter har du oppi ketchup, oystersaus, og smaker til om du trenger sukker. Bland risen slik at den blir jevnt dekket med saus. Stek i ca. 3 minutter til på medium høy varme.
Sett et lokk over pannen, slik at risen holder seg varm til servering.
STEKING AV BIFFEN:
Før du steker biffen, er det greit å høre klart grønnsakene først. Jeg liker å dandere slik som på bildet, men du velger selv hvordan du liker det 🙂
Et stort tips her: Jeg elsker å ha ekstra saus til min shaking beef, og syns det er kjempe godt å dyppe agurk i sausen, eller ha masse saus til salatbladene. Dersom du har lyst, kan du gjøre som meg; Bland sammen sausen en gang til, samme mengde som på listen, men uten fiskesaus denne gangen. Ha ½ ts eddik og ½-1 ts sukker ekstra i sausen. Ha dette klart før stekingen.
Varm matolje i en stekepanne på høy varme. Når pannen er varm, har du oppi biffen. Spre biffen ut, men ikke bland så mye i den, slik at biffen får en god og karamellisert stekeskorpe.
Når det har gått 1 minutt, snur du om på sidene, og steker i 1 minutt til.
Senk varmen til medium høy, og hell deretter inn sausen vi nettopp lagde. Bland biffen og sausen sammen, og stek i 1-2 min til, utifra hvor godt stekt du liker biffen din. Jeg liker at min er medium stekt, og steker maks 1 min etter at sausen er tilsatt.
Da er det bare å legge biffen over grønnsakene.
Ikke glem risen din! Biff, grønnsaker og ris er en nydelig trio sammen 🙂
TIPS:
- Smak litt til med fiskesaus før du har oppi biffen, noen merker er saltere enn andre.
Du kan gjerne marinere biffen på forhånd, kvelden før funker også fint. - Du kan også servere denne retten til vanlig kokt ris.
- Denne retten skal opprinnelig spises sammen med brønnkarse, men jeg fant dessverre ikke dette da retten skulle lages. Ved høysesong, pleier jeg å kjøpe bønnekarse på Meny. Du kan også servere en andre salatblandinger om du ønsker.
- Ønsker du andre oppskrifter med biff? Sjekk samlingen her 🙂
Ønsker alle en strålende torsdag, og tusen takk til alle dere som testet denne oppskriften før jeg flyttet bloggen over til ny plattform 🙂 Denne har virkelig blitt en favoritt hos mange, og jeg blir alltid superglad når dere tagger meg på bildene deres 🙂 Tusen takk!
Klem TuTu