Det er endelig sesong for super søte mangoer igjen! Disse kan jeg spise hver eneste dag, og skulle gjerne ønske de hadde disse andre årstider også! Mango sticky rice har vært på ønskeliste fra mange av dere en god stund, så gleden var stor da jeg fant disse i den asiatiske matbutikken 🙂 Denne er faktisk min favoritt thai dessert, den tok meg ca. 1 t 15 min å lage, der 45 min av det gikk til å bløte opp risen 🙂
Ingredienser til 4 porsjoner
300 g sticky ris
Vann
2 søte mangoer
2 ss mungbean/mungbønner
200 ml kokos
2 ss sukker
¼ ts salt
- KOKOSSAUS
200 ml kokosmelk
½ ss sukker
½ ts vaniljesukker
1 klype salt
FREMGANGSMÅTE:
Start med å rense sticky ris i vann, og deretter dekker du risen med vann og lar den bløte i ca. 45 minutter.
I mellomtiden kan du lage kokosausen som skal være til servering. Varm opp 200 ml kokosmelk, ½ ss sukker, ½ ts vaniljesukker og 1 klype salt på medium til medium høy varme. Kok i ca. 5 minutter til sukkeret løser seg opp. Sett til side til avkjøling.
Deretter tar du en ren kjele og rister 2 ss mungbean på medium høy varme. Rist godt i kjelen hele tiden slik at bønnene ikke brenner seg. Pass godt på i 3-4 minutter til de blir crispy.
Når risen er ferdig bløtet, bytter du ut vannet med helt nytt vann. Det skal akkurat dekke overflaten på risen. Kokes i en riskoker til risen er ferdig. I mellomtiden kan du koke sammen 200 ml kokosmelk, 2 ss sukker og ¼ ts salt på medium høy varme. Rør hele tiden, og når kokosmelken når kokepunktet, lar du den koke i ca. 2 minutter til.



Når risen er ferdig, tilsetter du en og en øse med den nykokte, varme kokosmelken oppi risen mens den fortsatt er varm. Bruk en risskje eller slikkepott og bland forsiktig all kokosmelken inn. La risen avkjøles før servering, eller server denne varm dersom du foretrekker det 🙂



Kutt opp mangoene, og legg den og sticky risen sammen på en tallerken. Hell på kokossausen og strø litt crispy mungbean på toppen 🙂



Ta også en titt her for andre søtsaker på bloggen 🙂
TIPS:
- Det er viktig å ikke bløte risen noe mer enn 1 time dersom du bruker en riskoker. Grunnen til dette er at risen kommer til å bli veldig bløt å vannete dersom den f.eks. bløtes over natten. Dersom du skal dampe eller bruke andre fremgangsmåter, kan bløte-tiden og vannmengde variere.
- Jeg foretrekker å ha kokosmelk/saus ved siden av, men dette er valgfritt. Vanilje sukker gir en ekstra god smak, men kan fint sløyfes om du ønsker ren kokos smak.
- Mungbean og sticky ris er kjøpt fra en asiatisk matbutikk. Dersom du ikke liker mungbean, kan du f.eks. bruke ristede sesamfrø.
- Anbefales å bruke pakistanske eller meksikanske mangoer, med gult skall. Disse fåes kjøpt fra asiatiske matbutikker. Skal du lage disse om vinteren, og ikke får tak i asiatiske mango, kan myke, modne mango fra vanlig dagligvare også brukes. Merk at de ikke vil gi den autentiske smaken, men er en god erstatning 🙂
Håper dere vil teste denne nydelige desserten! Ha en kjempefin lørdag, fine dere, og følg meg gjerne på Instagram og Facebook for daglige oppdateringer 🙂
Klem TuTu
Hei, hvor lenge bør risen ligge i bløt og kokes når en ikke har riskoker? Gleder meg til å prøve! Takk 🙂
Heisann, dette varierer fra kokemetode, f.eks. hvis du skal dampe, pleier jeg å bløte mellom 4-5 timer (kvalitetet og hvor ny eller gammel risen her også mye å si på bløtetiden) 🙂
Prøvde denne oppskriften i dag men hadde ikke mungbean så prøvde uten. Jeg er ikke fan av ting vanlig kokosnøtt men dette her var utrolig godt?
Blir definitivt å lage denne desserten flere ganger og da skal jeg også prøve med mungbean også??
Så hyggelig, tusen takk for tilbakemelding 😀 Vi spiser denne faktisk oftest med risterede sesamfrø i stedet for mungbean, slik jeg tipser om i oppskriften, og det er virkelig favoritten.
Endelig har jeg fått vite navnet på Mungbean, det er så godt oppå denne nydelige desserten! ?
Hihi, så hyggelig 😀 Ja, de gir en god smak over sticky rice! Ha en fin dag videre <3