Siu Mai (shumai) er en av de mest populære og tradisjonelle rettene innenfor Dim Sum kategorien. En av mine beste matopplevelser som liten, var å spise dim sum med mine foreldre, og da var alltid Siu Mai på bordet. Å spise dim sum er nesten som å spise tapas, man har utrolig mange varianter å velge i mellom, og Siu Mai har aldri vært min store favoritt.
Dette endret seg etter at vi spiste på Tim Ho Wan, som er en av verdens billigste Michelin restauranter i Hong Kong. Deres Siu Mai hadde en helt unik konsistens, og utrolig søte i smak. I dag prøvde jeg å gjenskape denne opplevelsen, og vil gjerne dele den med dere 🙂
<strong>ingredienser for ca. 20 stk</strong>
450 g kvernet svineribbe
250 g scampi
50 g shitake sopp
1 ss maizena
2 ts light soyasaus
1 ½ ts bakepulver
1 ½ ts sesamolje
1 ts sukker
½ ts hvit pepper
½ ts salt
½ gulrot til pynt
Wonton/siu mai wrap
FREMGANGSMÅTE:
PS! For video, sjekk gjerne høydepunkter på instagram (alt_asiatisk):
Jeg kuttet svineribben i tynne skiver, deretter kverner jeg kjøttet selv. Jeg syns denne måten gir dumplingsene en mer crunchy konsistens og søtere smak. Deretter har jeg maizena oppi kjøttet, og knar det godt sammen.
Ha oppi reker, sopp og alt i listen unntatt sesamolje. Bland alt godt sammen, og løft gjerne kjøttet opp og kaste den ned flere ganger for å få en ekstra sprø konsistens i kjøttet. Se gjerne hvordan jeg gjør dette på Instagram. La gjerne fyllet stå i minst 30 minutter.
HVORDAN WRAPPER VI?
1. Ta en dumpling wrapper og legg den flat på den vestre håndflaten din. Legg en stor spiseskje av fyllet i midten av arket. Legg høyre tommelen på fyllet og fingrene på bunnen.
2. Klem dumplingsen sammen til en rund form.
3. Press tommelen din ned i fyllet og roter Siu Mai´n rundt for å forme den.
4. Klem fast evt. luftbobler. Kjøttet skal være veldig fast inni wrappingen.
Husk å legge på litt hakkede gulrøtter på toppen før du damper disse. Dampes i ca. 10-12 minutter med en bambusdamper, eller andre alternativer.
Serveres med soyasaus og chiliolje 🙂
Tips:
- Sjekk gjerne fremgangsmåte med video på høydepunkter på instagram (alt_asiatisk), det er nok lettere å se hvordan disse wrappes.
- Ikke kvern kjøttet ditt altfor mye, du skal ikke ha kjøttdeig, men fortsatt se småbiter av kjøttet.
- Anbefales ikke å bruke svinekjøttdeig, ettersom Siu Mai´n vil bli tørr.
- Bruk gjerne runde wontan/Siu Mai wrapping om du finner det.
- Dersom du ikke har shitake sopp, kan dette sløyfes, eller erstattes.
Ta en titt her for andre dumplingsoppskrifter 🙂
Håper dere vil teste disse nydelige Siu Mai 🙂 Ha en riktig fin lørdag videre,
Klem TuTu