Japansk Risbolle med Biff og Egg

I en travel hverdag er det alltid greit å ha noen go-to-middagsretter som er enkle og raske å lage. Japansk Gyudon, eller risbolle med biff, er vår go-to-rett. Den er mettende, smakfull og tar deg kun 25 minutter å lage. Vil du at middagen skal gå enda raskere, kan du fint også lage den kvelden før 🙂 

ingredienser til 2 risboller

  • 400 g entrecôte 

  • 2 egg

  • 1 stor løk

  • 3,5 ss soyasaus

  • 1 ss sake

  • 1 ss mirin (søt risvin)

  • 1 ss sukker

  • 1 ts revet ingefær

  • 1,5 dl vann 

  • Matolje til steking

  • Kokt ris for 2 porsjoner 

FREMGANGSMÅTE:
Start med å forberede eggene ved å koke opp vann i en vannkoker eller kjele. Legg eggene i en annen tom kjele. Hell deretter det kokende vannet rett oppi kjelen slik at det akkurat dekker eggene, og sett på lokket med en gang. Sett alarmen på 13-17 minutter, ettersom hvor rennende eller kokt du foretrekker egget ditt. Jeg hadde min i 17 min. Når tiden er over, tar du ut eggene og over til et isbad i minst 3 minutter.  

De 13-17 minuttene der du venter på egget, kan du bruke til forberede resten av denne retten. Kutt biff (0,5 cm) og løk i tynne strimler. Bland deretter sammen soyasaus, sake, mirin, sukker og revet ingefær i en bolle til sukkeret er oppløst. 

1. Ha litt matolje i en stekepanne på medium høy varme. Stek biffen i ca. 1-2 minutter. 
2. Hell deretter sausen oppi pannen og la den trekke sammen med biffen i ca. 1 minutt til. Biffen skal ikke være gjennomstekt, men fortsatt litt rosa. Ta kun biffen ut i en bolle og la sausen være igjen i pannen. 
3. Tilsett vann og løk i pannen, rør litt rundt og ta deretter på lokk. Senk varmen ned til medium lav eller medium, og la sausen små puttre i ca. 4-5 minutter. 
4.Ta av lokket og legg tilbake biffen. Bland alle ingrediensene godt sammen, og så er denne retten klar 🙂 

Til servering legger du et lag med ris i en bolle, deretter biffen, løk og ønsket (rikelig) mengde med saus. Klekk deretter egget i midten av bollen. Strø gjerne litt sesamfrø og vårløk oppå. 

Noen foretrekker å blande alle ingrediensene sammen før de spiser, slik at egget blir godt blandet med risen og kjøtter, men her velger du helt selv 🙂 

TIPS:

  • Vi foretrekker entrecôte slik kjøttet ikke blir fort tørt mens du steker. Du kan gjerne bruke andre biffkjøtt også.
  • Dersom du syns det er vanskelig å få biffen tynn, kan du fryse den ned i noen timer, slik at det blir enklere å kutte.
  • Jeg bruker japansk soyasaus, som du også får kjøpt på f.eks. Kiwi eller Meny, for autentisk smak. Sake og mirin kjøpes også i dagligvarebutikker eller asiatiske matbutikker.

For andre japanske retter, ta en titt her 🙂

Håper dere vil teste denne enkle, men super smakfulle risbollen 🙂 Og skulle dere ha noen spørsmål, er det bare å stille dem på facebook, instagram eller på altasiatisk@gmai.com.
Klem TuTu

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*