Bossam

Denne koreanske retten toppet nemlig norsk Google-søk for oppskrifter i 2018! Kanskje ikke så rart, for denne retten tiltrekker mye nysgjerrighet ved første øyekast. Mange spennende ingredienser sammen med nydelige anretninger, er noe som dukker mye opp når man søker på Bossam. 

Jeg vil derfor introdusere dere for den tradisjonelle versjonen av koreansk Bossam, sammen med de mest essensielle tilbehørene. Hver eneste bit er en herlig kombinasjon av mørt kjøtt, syltet kinakål og crunchy kimchi. Følg med videre, så kan du invitere familie og venner over til en ordentlig god festmåltid 🙂 

Ingredienser for ca. 4 porsjoner

  • 800 g tynn/familieribbe

  • 1,5 liter vann

  • 2 skiver ingefær

  • 2 kinesisk hvitløk

  • ½ gulløk

  • ½ eple

  • 2 ss filterkaffe

  • 1 ss doenjang (koreansk soybean paste)

  • 1 ss brunt sukker

  • KINAKÅL
  • 1 kinakål

  • 5 dl vann

  • 1,5 dl eddik

  • 3 ss sukker

  • TILBEHØR
  • Tofu

  • Grønn koreansk chili

  • Kimchi

  • Danmuji (gul syltet rettich)

  • Radish kimchi finner oppskriften her

FREMGANGSMÅTE FOR KINAKÅL
Start med kinakål først, ettersom den skal syltes i 1-2 timer avhengig av tykkelsen. Det anbefales å bruke de gule bladene som er litt lengre inni kålen. Jeg brukte de grønneste delen siden den indre delen på min ikke var helt bra. 

Bland vann, eddik og sukker sammen til sukkeret er oppløst. Splitt kinakålen opp, blad for blad, vask godt og legg dem oppi eddik blandingen. 

Press gjerne litt hardt i kinakålene, og la de sitte der i minst 1 time. Mine tok nesten 2 timer time pga. tykkelsen. Snu om på disse hvert 15. minutt. 

FREMGANGSMÅTE FOR RIBBE

Kutt ribben opp i ca. 5 cm tykkelse. Du kan gjerne ha en lang sammenhengende bit, og trenger ikke å kutte i to som bildet over. Tilsett alle ingrediensene i listen sammen med ribben i en stor kasserolle. Jeg hadde kaffeen min i en filterpose, men du kan gjerne bare ha den direkte oppi kasserollen. Fyll opp med vann.

Kok på medium høy varme i ca. 45 min – 1 time. Når ribben er ferdig, tar du den ut og hviler i ca. 10 min før du kutter i kjøttet. Tykkelsen bør være på ca. 0,5 cm, og opptil 1 cm hvis du foretrekker tykkere biter. 

Da er det bare å dandere. Ta et stort fat, legg på ribben, klem vannet ut av kinakålen og legg de på fatet. Ha på resten av ønsket tilbehør – den mest essensielle er koreansk radish kimchi som jeg la ut oppskriften på i går. 

SLIK SPISER DU:

Ta et blad med kinakål (kan gjerne deles i to på langs dersom du syns den blir for stor). Legg på en bit med ribbe, tofu, chili og radish kimchi. Wrap kinakålen rundt tilbehøret, og namm 🙂 


Tips:

  • Anbefales å velge ribbe med mer kjøtt enn fett.
  • Ribben kan kokes i forveien, og kjøttet kan oppbevares i kjøleskapet opptil 2 dager.
  • Det samme er det også for kinakål, du kan lage i forveien, klemme ut vannet og oppbevares i kjøleskapet.
  • Du velger tilbehørene etter din egen smak. Jeg ruller f.eks. min kun med ribbe, radish kimchi og kinakål. Resten spiser jeg bare ved siden av.

Håper dere vil prøve å lage denne nydelige retten!
Ha en riktig fin torsdag, 
TuTu

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*